assets/particles/large/wit

Internetconsultatie uitbreiding TSB-regeling van start

De overheid wil de TSB-regeling uitbreiden met drie nieuwe beroepsziekten. De internetconsultatie is nu gestart. Iedereen die dat wil, kan reageren op de voorgestelde wijzigingen.

De TSB-regeling is er voor mensen die ziek zijn geworden door werken met gevaarlijke stoffen. Als aan de voorwaarden is voldaan, ontvangen zij een eenmalige financiële tegemoetkoming van ruim €25.000. Ook krijgen zij erkenning voor het verlies van gezonde levensjaren.

Sinds 2023 vallen drie beroepsziekten onder de regeling: longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en CSE (ook wel schildersziekte genoemd). Als het aan staatssecretaris Nobel ligt, komen daar nu drie beroepsziekten bij:

  • Neus(bijholte)kanker door houtstof
    Deze vorm van kanker kan ontstaan door het langdurig inademen van houtstof. Denk aan werk waarbij hout gezaagd, geschuurd of bewerkt wordt, of aan de productie van spaanplaat of multiplex.
  • Silicose
    Een ernstige longaandoening waarbij de longen blijvend beschadigd raken. Silicose ontstaat door het langdurig inademen van fijne stofdeeltjes (silica) tijdens werk met bijvoorbeeld baksteen, natuursteen, beton of cement.
  • Longkanker door silica
    Ook deze vorm van longkanker kan ontstaan door inademing van silica. De combinatie met asbest kan het risico verder verhogen. Bij een aanvraag wordt daarom gekeken naar blootstelling aan beide stoffen.

De uitbreiding is nog niet definitief. De overheid wil eerst reacties verzamelen via een openbare consultatie. Die loopt tot eind april. De aangepaste regeling gaat naar verwachting in op 1 juli 2025.

Waarom juist deze ziekten?

De beroepsziekten die voor uitbreiding in aanmerking komen, worden geselecteerd op basis van onder andere:

  • het aantal ziektegevallen in Nederland, en
  • dat een causaal verband tussen de ernstige ziekte en beroepsmatige blootstelling aan een gevaarlijke stof waarschijnlijk is.

Over de regeling

Elk jaar overlijden duizenden mensen in Nederland door ongezond en onveilig werk, vaak door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Voor hen – en hun naasten – is het vaak ingewikkeld om via de rechter schade vergoed te krijgen. De TSB-regeling biedt daarom een laagdrempelig alternatief: erkenning én een financiële tegemoetkoming.